https://www.facebook.com/hashtag/%D7%9B%D7%95%D7%A1_%D7%99%D7%99%D7%9F_%D7%9C%D7%A9%D7%91%D7%AA?__eep__=6&__cft__[0]=AZVid7WtffKmFBlsHyZJJo_kx5AhqQVDzTBn6qwt4eY1eAagzVn4cZz94JSdJp57e7M9TsKjnp5vEqvuVHCEsLVJiPcV4BFTIxHbNlkZA8N2owuAQhLEkhU2txi4MHdwdPxL-N1UGVmQTcVAO3jpiJh4w0bjurM0sgoDkrVKUk8Bsw&__tn__=*NK-R" style="cursor: pointer; text-decoration-line: none; outline: none; list-style: none; margin: 0px; text-align: inherit; border-style: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent; padding: 0px; border-width: 0px; box-sizing: border-box; touch-action: manipulation; background-color: transparent; display: inline-block; font-family: inherit;" tabindex="0">#כוס_יין_לשבת
ביום ראשון הקרוב,
אנחנו מציינים את ערב יום השואה.
בתקופת השואה,
תפקידו של היין בחיי היומיום של האנשים
בגטאות ובמחנות הריכוז והשמדה
היה בעייתי.
יין היה לא רק משקה, אלא גם משאב רוחני
ששיחזר את רגעי הנחת, הנפש והשקט
בזמנים איומים ותקופות קשות.
היין נהיה גם סמל של עושר ופאר,
ובשונה מהמציאות התמצאותו במחנות ההשמדה
הייתה לא רק נדירה, אלא גם מוגבלת מאוד.
הנאצים זיהו את היין כסמל לתרבות היהודית
ואת רבים מהיינות נטרלו או נשדדו.
רק במעט מקרים ייתכן שהיו אפשרויות להשיג אותו
בשוק השחור או דרך המחתרות.
אם היה קשה להשיג יין בתקופת השואה,
יין כשר היה קשה עוד יותר.
היו מקרים בהם יינות כשרים נוצרו למרות התנאים הקשים,
אך יש לזכור שהיכולת להפיק יין כשר בגטאות
או במחנות היה שונה ממקום למקום.
חלק מהייצור של יין כשר היה
תוצר של השקעה חברתית ותמיכה באמצעות עזרה
מהקהילה היהודית המקומית או מחוץ למחנות.
מה שסיפק ניחוח של תקווה הוא העובדה,
שאפשר למצוא סיפורים אישיים על אנשים, ששמרו על בקבוק יין מיוחד,
שהציל אותם מן המוות
הם היו מעטים, אך התרומה שלהם לחיים היהודיים הייתה חשובה באופן חריג.
ישנה השערה, כי ייצור יין כשר
בתקופת השואה נעשה
גם בעזרת המחתרת היהודית
ושבחלק מהמקרים הצליחו
להבריח יין כשר לגטאות ולמחנות.
כמו-כן, היו מקרים בהם היו משתמשים
בצימוקים מושרים במים על מנת לייצר
"יין" שניתן להשתמש בו לציון החגים השונים
במהלך השהות במחנות ובגטאות.
כשאנו מביטים בחורבות ההיסטוריה הקשות,
יין עולה גם כסמל של זיכרון.
היין מזכיר לנו את הסיפורים והמסורת היהודית,
את השגשוג והחיים שלפני
וגם את המחויבות לחיים טובים ולהתמודדות עם קשיים.
בין אם הצליחו לשמור על כוס יין כדי לזכור ולציין,
לחגוג ולהתמודד
או אפילו כציון לתקווה –
היין ממשיך להיות חלק מהסיפור האנושי היהודי,
גם כאשר ההיסטוריה כואבת וקשה.
התמונה מתוך הכתבה: יהודים-בליל-הסדר-בגיטו-ווארשה-כנראה-1941
לא צוין שם הצלם.
מתוך: שישי בגולן, 29 במרץ, 2018