יין חם הוא יין מתובל המוגש במדינות מרכז וצפון אירופה, ובייחוד בגרמניה ובמדינות סקנדינביה, בתקופה שלפני תחילת חג המולד. בגרמניה הוא נמכר בשוקי חג מולד. בארצות סקנדינביה הוא כה נפוץ, שנמכרות גרסאות תעשייתיות, שבהן יש להוסיף מים לאבקה.
ליין החם כפי שהוא מוגש כיום, קדם יין רומי בשם Conditum Paradoxum, ויין מתובל קר כמו קלארה, אשר הוגש בתקופת ימי הביניים בדרך כלל מיינות שהחמיצו שכיום נחשבים ליינות לא תקינים.
כיום, נעשה שימוש ביינות תקינים, בדרך כלל זולים ומאיכות ירודה יותר. היין החם נפוץ בחלקים נרחבים של אירופה - מצפון איטליה ועד לסקנדינביה.
יין חם מורכב בדרך כלל מיין אדום, ולעיתים נעשה שימוש ביין לבן, אשר מוסיפים לו תבלינים: קינמון, ציפורן, גרידת לימון, כוכב אניס. בנוסף, ממתיקים את היין, לעיתים בדבש. לא מרתיחים את היין כשמחממים אותו, על מנת לא לפגוע בריכוז האלכוהול. לעיתים מוסיפים ליין החם "חיזוק" אלכוהולי, כגון רום או אמרטו.