הגעתם לגיל שאפשר להתחיל לחשוב על החיים בצורה קצת אחרת, תקופת היציבות בחיים, בדרך כלל מגיל 30 עד גיל 65, לערך, אולי היום קצת יותר, הואיל ותוחלת החיים עלתה.
בגילאים הללו, רובכם השגתם יציבות, הגשמתם מטרות והישגים, הגברים משתדלים להתקדם במסלול שבחרו ולהגיע לעמדות מפתח או לפלס דרכם כעצמאים. בגיל חמישים לערך, הגבר שואף להגיע לקטיפת הפירות בחייו.
גיל המעבר והשלכותיו אצל נשים וגברים
=========================
הגעתם לגיל שאפשר להתחיל לחשוב על החיים בצורה קצת אחרת, תקופת היציבות בחיים, בדרך כלל מגיל 30 עד גיל 65, לערך, אולי היום קצת יותר, הואיל ותוחלת החיים עלתה.
בגילאים הללו, רובכם השגתם יציבות, הגשמתם מטרות והישגים, הגברים משתדלים להתקדם במסלול שבחרו ולהגיע לעמדות מפתח או לפלס דרכם כעצמאים. בגיל חמישים לערך, הגבר שואף להגיע לקטיפת הפירות בחייו.
תקופה זו יכולה להוביל למימוש ציפיות או להיות כרוכה באכזבות. על בת הזוג להיות יותר רגישה כלפי הגבר, שכן לרגישותה יש השפעה ניכרת על רמת ציפיותיו או על דרך קבלת כישלונותיו. רגישות האישה כלפי בן זוגה יכולה להיות מקור לתמיכה חיובית או לביקורת שלילית.
בעידן של היום, הנשים רוכשות מקצוע ומאחר ושני בני הזוג מחוץ, רוב שעות היום, מחוץ לבית, תקופת הנוכחות הזוגית בבית מצטמצמת ומאפשרת להפנות משאבים לנושאים שמחוץ לבית.
לפתע ישנה תחושה שהזוגיות קצת שוקעת, שאין לנו פנאי לתת לה מענה כמו בעבר.
אם תקופה זו מובילה אתכם לשברים קלים בזוגיות, דעו כי הם בדרך כלל חולפים עם בניית שיווי משקל משפחתי חדש ונכון.
אם הצלחתם להגיע לשיווי משקל משפחתי חדש ונכון ואתם דיי מאוזנים בזוגיות, מה טוב, אם לא – זה המקום לגשת לייעוץ זוגי ולקבל כלים כיצד להוביל את המערכת הזוגית למצב בו תקבל שיווי משקל חדש ונכון למצב החדש, לאחר הכרת השינוי, הבנת השינוי, הפנמתו.
בתקופה זו, הצרכים הכלכליים והמשפחתיים מביאים בחשבון לא רק את עתיד הזוג, אלא את חינוך הילדים ועתידם.
עלינו לשתף את הילדים ומאוחר יותר המתבגרים, בנטל האחריות המשפחתית בבית.
הכינו אותם להיות שותפים ולא "אורחים" בחוויית החיים, לא תשתפו אותם בנטל הבית – יש סיכוי שתגדלו "פרזיטים" קטנים, מה שיכול להעיב עליהם במהלך החיים ובפרט כשהם עצמם ירצו לבנות את התא המשפחתי שלהם בעתיד.
האישה וגיל המעבר
=============
בגיל ארבעים וחמש ואילך, מופיע בשלב מסוים גיל המעבר של האישה . כתוצאה מכך מפסיק המחזור החודשי מסיבות הורמונאליות ויכולות להתלוות לכך תופעות נפשיות שעל הגבר לקחת בחשבון.
על האישה להתמודד עם גיל המעבר במישורים השונים ויחד עם זאת לדעת להזדהות עם הנשיות והמיניות, המקום שזהות זו תפסה עד גיל זה בחייה והמקום שמעתה זהותה המינית תתפס, חשיבות הפוריות בחברה שהיא חיה בה, חשיבות גופה עד גיל זה ותפיסת גופה החדש מגיל זה, שכן השינויים ההורמונאליים משנים את מבנה גופה, תקופה ושינוי שעליה להסתגל אליהם, שלא נדבר על הזעות לילה, גלי חום במהלך היום, אשר 75% מהנשים תסבולנה מהם הנובעים במערכת האוטונומית כתוצאה מירידת כמות האסטרוגן בדם, נדודי שינה, יובש בנרתיק, נשירת שיער מעטה, קמטים ו"נפלות" בפנים, פעימות לב מועצות ותופעות נוספות שיכולות לגרום לה למשברון עד שתסתגל לתקופה החדשה בחייה.
כמו כן, הצלחתה לרכוש, עד גיל זה מעמד מקצועי או חברתי והמחשבות מה ילד יום לגבי עתידה המקצועי כמתבגרת.
הגבר
=======
אצל הגבר יכולות להופיע תופעות דומות לאחר גיל חמישים, קרי: חרדות מוות (בפרט לאחד שאיבד את הוריו) , דאגת יתר בשל הופעת סימפטומים גופניים שונים, קרי: חולשה, עייפות, שינויים במצב הרוח, נדודי שינה, ירידה במסת השרירים,
התמעטות האנרגיה, אבדן שיער ברגליים ובראש ולעתים גלי חום ודיכאון, ירידה בליבידו.
כ-10% מהגברים בגילאים 45–50 חשים בתופעות ועם ההתקדמות בגיל, עולה שכיחות התופעה.
החל מגיל 50, ירידה בהפרשת הטסטוסטרון, הורמון הנוצר באשכים, הטסטוסטרון יורד ב 1% כל שנה.
מתן תוספת של טסטוסטרון צריכה להיעשות רק לפי הוראות רופא, הואיל ולתוספת טסטוסטרון יכולות להיות גם השלכות שליליות, במיוחד בכל הקשור בהתרחבות בלוטת הערמונית.
בנוסף, דאגותיו של הגבר להבטחת עתיד המשפחה בכלל והילדים בפרט. גיל המעבר, שהוא אחת מ"תעלות המעבר" בחיים, מלווה בעלייה במידת החרדה, סוג של "מעבר" אל החדש, הבלתי נודע, השינוי המאלץ התמודדות.
לסיכום
=====
כולנו נעבור או עוברים שלב זה בחיים ומתמודדים עמו בצורות השונות, במידה כזו או אחרת, מה שכן, עלינו לקחת אחריות ולהיות ערים לרגישות בתקופה זו. אם לא מוצאים מזור רגשי אישי וזוגי למצוקת השינוי, להיות מספיק חכמים לבוא ולדבר על הדברים עם איש מקצוע.
בהצלחה,
ליאת מוזס,
יועצת זוגית, מגשרת ומאמנת אישית להצלחה
אתר הבית: www.kesherzugi.com