סוכרתיים רבים סובלים משינויים רבים של רמות הסוכר בדמם. שינויים אלו אינם בריאים כלל ואף יכולים לסכן את חייהם. במאמר זה אסביר על שני המצבים של עודף סוכר בדם (היפרגליקמיה) וחוסר סוכר בדם (היפוגליקמיה). כמו כן, אסביר על הדרך הטיפולית שאני מטפל בה במרפאתי.
היפוגליקמיה:
היפוגליקמיה הינו מצב שבוא רמות הסוכר בדם נמוכה מהנורמה 70 – 100 מ"ג. במצב זה מערכות רבות בגוף יכולות להיפגע ובמיוחד תפקוד המוח מכיוון שהגלוקוז הינו מקור האנרגיה הראשי שלו. במצב של היפוגליקמיה המוח שולח גירוי לבלוטת יותרת הכליה לשחרר את הורמון האדרנלין , במטרה שיגרה את הכבד להפריש גלוקוז לזרם הדם. ההמצאות של האדרנלין בדם גורמת לתסמינים כגון:
- רעד ואף פירכוסים
- עצבנות ואי שקט
- חולשה ועייפות
- דפיקות לב מואצות
- הזעה
- חיוורון
- בלבול
בדרך כלל התסמינים יופיעו שרמות הסוכר בדם יורדות אל מתחת ל-50 מ"ג. במקרים קיצוניים וחמורים יותר
יתכן מצב של חוסר הכרה , קומה ואף מוות.
היפרגליקמיה:
היפרגליקמיה הינו מצב שרמות הסוכר בדם גבוהות מהנורמה. מצב זה קורה בדר כלל אצל חולי סוכרת שלא מאוזנים כראוי. מחלת הסוכרת מופיעה שהגוף מפסיק לייצר אינסולין כראוי. מצב הנקרא סוכרת מסוג 1.
או לאחר שהרגישות של רקמות הגוף לאינסולין יורדת וכך האינסולין אינו יכול להכניס את הגלוקוז לתאים ורמתו עולה בזרם הדם. מצב זה נקרא סוכרת מסוג 2. בשני המקרים התוצאה דומה ורמת הסוכר בדם עולה. בכדי לאבחן מצב של היפרגליקמיה חשוב לדעת מהם ערכי הסוכר התקינים ואילו ערכים מדברים על סוכרת או טרום סוכרת.
גלוקוז בין 70 – 100 מ"ג – מצב תקין. השאיפה היא תמיד להישאר בערכים אלו.
גלוקוז בין 100 – 125 מ"ג בצום – מצב טרום סוכרת , עם סיכון מוגבר לפתח סוכרת בהמשך
גלוקוז מעל 126 מ"ג בצום – סוכרת. אך בכדי לאבחן וודאית חייבים לבצע עוד בדיקה אחת לפחות שלא בצום.
גלוקוז מתחת ל-70 מ"ג – היפוגליקמיה. , במצב זה רמת הסוכר נמוכה מהנורמה.
בדיקת העמסת סוכר:
בדיקה זו הינה מאוד אמינה לאבחנת סוכרת. במהלך הבדיקה נותנים לנבדקים לשתות תמיסת סוכר , ובודקים את ערכי הסוכר לאחר שעתיים.
גלוקוז נמוך מ- 140 מ"ג – מצב תקין.
גלוקוז מעל 200 מ"ג – סוכרת.
גלוקוז בין 140 – 199 מ"ג – מצב טרום סוכרת , עם סיכון מוגבר לסוכרת בהמשך.
המוגלובין :A1C
בדיקת המוגלובין (A1Cהמוגלובין מסוכרר) הינה בדיקה יעילה ביותר , המראה בממוצא את רמת הסוכר בדם ב-3 החודשים האחרונים לבדיקה. ההמוגלובין הוא חלבון הנמצא בתאי הדם האדומים. ההמוגלובין המסוכרר הינו תוצר חיבור בין ההמוגלובין לבין הסוכר הנמצא בזרם הדם. ככל שרמת הסוכר בדם עולה כך נקשר יותר סוכר להמוגלובין ורמתו עולה. כדורית דם אדומה חייה בערך 100 – 120 יום. לכן בודקים בדיקה זו כל כ- 3 חודשים. ערכי ההמוגלובין המסוכרר במצב תקין הינם בין 4% - 6%. ערכים מעל 6.5% מעידים על סוכרת. אצל חולי סוכרת רצוי לשמור על ערכים מתחת ל-7%. ערכים מעל ל- 7.5% מעידים על מצב שאינו תקין עקב טיפול שאינו מתאים , תזונה לא נכונה , חוסר פעילות גופנית ומצבים רגשיים שונים. בדיקה זו של המוגלובין מסוכרר באופן תדיר מסייעת להבין את מידת האיזון של הסוכרת וכך לטפל בה באופן יעיל יותר. לרפואה הסינית היכולות לעזור להגיע למצב מאוזן של ההמוגלובין המסוכרר תוך מתן של צמחי מרפא המוכחים מחקרית כיעילים בהורדת סוכר , התאמת אורחות חיים נכונים , דיקור סיני. הטיפול בה במקביל לטיפול התרופתי ואינו בה להחליפו , אך בעזרתו ניתן להפחית מינון התרופות , בתיאום עם הרופא הממונה.
איך מטפלים במרפאתנו בסוכר שאינו מאוזן:
הרפואה הסינית רואה את חוסר איזון הסוכר כחוסר איזון מערכתי בגוף. חוסר איזון זה יכול לנבוע מגורמים פיזיים כגון תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית ומגורמים רגשיים כגון מתח , רגשות אשם , דיכאון המחלישים לאורך זמן מערכות שונות בגוף. מטרת הטיפול הינה כמובן לאזן את רמות הסוכר לטווח ארוך , אך גם לטפל תוך כדי בסימפטומים וסיבוכים נוספים תוך כדי תשומת לב מרבית למצב הרגשי של המתרפא וכך ניתן להגיע לאיזון ארוך טווח ללא תופעות לוואי , ואף להורדת מינוני תרופות בתיאום עם הרופא הממונה.
נדב סגמן DIPL. C.M
מטפל ברפואה סינית
התמחות בסוכרת ובמחלות פנימיות
050-7425341
אתר אינטרנט: www.medakrim.co.il
פייסבוק: www.facebook.com/segman